Tips för att fixa jetlag

När du är på väg till ditt semesterparadis, eller en företagsresa, så vill du ju självklart slippa jetlag & känna dig hängig. Med dessa tips på hur man fixar jetlag så hoppas vi att du får en pigg och trevlig resa.

Ändra inget

När du inte reser för lång, kan du oftast undvika jetlag genom att hålla sig till din vanliga rutin. Håll din klocka inställd på en "hemtid" och bara göra vad du normalt skulle göra hemma - äta, sova, motionera, etc.

Din kropp kommer inte ens märker den tidsskillanden när du gör detta, och den kommer att justeras utan problem på vägen tillbaka.

Sov som en liten bäbis

Om du reser ut ur din normala tidszon, men vill försöka hålla till normala sovtider så kanske har problem i början. Jag rekommenderar att du försökr få lika många timmars sömn per natt. Detta kommer att hjälpa din kropp att falla in i en ny rytm för den tid när du är borta.

Även om du inte kan somna direkt,så försök att gå till sängs och blunda tills du somnar. Så småningom kommer din kropp att plocka upp ledtråd och då får du all den sömn som du behöver.

Flyg inte på en tom mage

Många gånger kan jetlag förvärras om du blir uttorkad på resan eller när du är på väg dit ombord på planet. För att motverka detta så se till att du dricker mycket vätska när du reser - vatten och juice är speciellt bra för just detta. Alkohol kan torka ut kroppen så det bör undvikas om du kan.

Hitta rytmen

När du är på väg in i områden där tiden kommer att förändras avsevärt, så bör du ställa din klocka när du kommer dit och börjar följa de lokala timmar. Du bör äta när man ska äta, sova när det är mörkt, etc.

Genom att ändra den rutin så blir du är van vid direkt med de nya tiderna, således kan  du hjälpa till att motverka jetlag innan det ens börjar.

När du anländer

Ett av de bästa sätten att undvika jetlag är att utöva någon form av motion när du kommer till din destination. Det kan vara så enkelt som en promenad eller några rundor på hotellet. Gör några rysshopp för att få ditt hjärta att pumpa.

När din kropp får motion, så kan den spara den extra energi och hjälper dig att anpassa sig till de ändrade ljusförhållanden.

Om du bara inte kan sova

Om allt annat misslyckas, så kan du prova en sömntablett för att på nytt lära din kropp när du ska sova. Normalt rekommenderas inte detta, men när du är på en längre resa eller om du måste byta tidszoner så kan en sömntablett hjälpa till att ge dig lite vila för att vara alert under dagen.

Naturliga alternativ

Och om sömntablett inte tilltalar dig, kan du prova aromterapi.

Hitta ett bra resekit som innehåller oljor som du kan lukta på för energi samt lugnande oljor för avkoppling, som lavendel. Med alla dessa tips, så kommer jetlag inte längre följa dig på din nästa resa. Det finns även mer information om detta på aftonbladet.

Allt om resor - bloggen med tips

Här på allt om resor så ger vi dig, förutom massor med bloggande, många tips på var du kan åka på semester

RSS 2.0